poniedziałek, 30 stycznia 2017

Nasiona CHIA - skarb natury - małe nasiona dające ogromne korzyści

#Chia, nazywane także nasionami szałwii hiszpańskiej, to niewielkie nasionka o wielkiej mocy.
Można je stosować jako dodatek do owsianki, sałatek, musli, koktajli… 
Ja, póki co, ograniczam się do puddingu chia oraz dodawania nasion do porannej owsianki lub, wcześniej wspomnianych, koktajli :)

W tym wpisie chciałabym wam, pokrótce, przybliżyć nieco ich właściwości.

Nasiona chia



























Nasiona te są doskonałym źródłem błonnika i cynku, które wspierają walkę z rakiem oraz pomagają mu zapobiegać.

Kwasy #omega-3 w nich zawarte wspomagają pracę mózgu – poprawiają umiejętność zapamiętywania i koncentrację. Ponadto wzmacniają układ nerwowy i pomagają załagodzić objawy depresji, wspomagają funkcjonowanie wzroku... Chia, dzięki tym kwasom, są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój dziecka podczas ciąży i wpływają pozytywnie na zdrowie przyszłej mamy.

Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą także zapobiec chorobom serca i nadciśnieniu, usprawnić pracę układu pokarmowego i pobudzić perystaltykę jelit.


Badania wykazały, że dieta bogata w błonnik zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, w tym cukrzycy typu 2. Jednak nasiona chia nie powinny być spożywane w stanach zapalnych jelit i innych chorobach przewodu pokarmowego.

Dzienna porcja nasion chia nie powinna przekraczać 15 g (około 3 małe łyżeczki). Chociaż można spotkać dopuszczalną ilość w postaci dwóch łyżek, którą osobiście stosuję.

   Porcja 15g nasion chia zawiera:

- 8 razy więcej kwasów Omega-3 niż dziki łosoś
- 15 razy więcej magnezu niż brokuły
- 6 razy więcej wapnia niż mleko
- 3 razy więcej żelaza niż szpinak
- 4 razy więcej selenu niż len
- 2 razy więcej błonnika niż otręby


Jak widać nasiona chia słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych, a z ich jedzenia wynikają same korzyści - także #NAZDROWIE! ;)

Koniecznie podzielcie się swoimi doświadczeniami z nasionami chia :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz